Ce anume?

Pe parcursul a ½ de zi, vom explora distinctia “Cadrul de Referinta” in cadrul unei comunitati de coachi la experimentati sau la inceput de drum.

Acest program se desfasoara cu minim 15 participanti si maxim 25.

De ce ?

Desi nu face parte din cele 11 competente cheie ICF, abilitatea de a distinge cadrul de referinta propriu si al clientului este elementul cheie in succesul sau esecul in coaching. Toate competentele de coaching presupun ca un dat abilitatea de a distinge si lucra cu « cadrul de referinta » sau perspectiva sau felul prin care clientul sau/si coach-ul se percep pe sine si/sau lumea.

Actiunile noastre bune sau rele, starile de spirit de claritate sau confuzie, si starile fizice de relaxare sau de tensiune, inclusiv emotiile de bucurie sau de frustrare sunt expresia « cadrului de referinta » a « referentialului ». Felul in care clientii percep demersul de coaching si felul in care ne exersam rolul de coach sunt expresia referentialului propriu.

Desi decisiv in formarea si succesul in coaching, acest aspect este presupus evident si nu este abordat direct.

Coach-ul poate avea referentialul « trebuie »… « sa trec in ordine prin toate competentele, sa aplic competenta X, clientul sa capete o perspectiva noua, etc », « merge bine sesiunea ? », « este multumit ? », « cum merg mai departe ? », « care sunt intrebarile percutante ? » etc…

Clientul poate avea preocuparile in fundal: « oare este coach-ul potrivit ? », « imi rezolv problema ? », « ce trebuie sa fac ? », « care este solutia ? », « incotro ? », « ori / ori », “si eu ce fac?”, « oare o sa ajungem la o solutie ? », « sunt confuz »

Toate aceste preocupari din fundal ne distinse si ne adresate in mod direct, modeleaza direct spatiul de coaching atat pentru client cat si pentru coach, si ceea ce este posibil in sesiunea de coaching este limitat sau extins de referential.

Maiestria in distinctia « Cadrul de Referinta » sau « Referentialul » te va duce la nivelul urmator in coaching si la rezultate wow intr-un timp surpinzator de scurt.

Cum asa ?

Reflectand la desfasurarea tipica a sesiunilor de supervizare, cand pe parcursul a 8 minute imi exersez rolul de coach, imi aleg una sau mai multe din cele 11 competente, urmate de self-reflection, feedforward de la client, apoi de la observatori si in final de la coach-ul maestru, de la mentor. Intr-un un astfel de maraton de supervizare imi descopar tiparele limitative si acele abilitati naturale sau aplicatii constiente ale competentelor cheie care duc la realizarea cu succes a sesiunilor de coaching.

Cu toate acestea, ma intreb de fiecare data :

 1.    « Cand imi propun sa pun accentul pe o competenta anume, de unde stiu ca in sesiunea de coaching clientul va fi servit de acea competenta ? » « Nu colorez oare sesiunea de coaching cu o atentie premergatoare pe ceva ? »
 2.    « Cum se face ca maestrul coach intotdeauna vine cu o perspectiva originala, putin accesibila participantilor ? » « Cum pot si eu sa am acces la astfel de perspective ? »

Mai multa practica si exercitiu nu duc neaparat la maiestrie. Este ca exersarea la  pian, daca exersezi prost (adica ai un referential nepotrivit) rezultatul este inradacinarea deprinderilor proaste…Important este « Cum exersez ? »  « Pe ce ma concentrez ? », « In ce referential sunt / este clientul ? »

Ce vei primi ?

In cadrul acestui program spontan si practic vom explora urmatoarele:

 1. Cum te prinzi de cadrul tau de referinta in rolul de coach si al clientului ?
 2. Cum formulezi « cadrul de referinta » intr-o simpla propozitie si
 3. Cum integrezi in mod constient si cu succes « cadrul de referinta » in demersul tau de coaching?

Nu exista maestru in coaching care sa nu fie maestru in « cadrul de referinta ».

Cum vom lucra ?

Vom explora aceasta distinctie practic, in lucru in echipa prin perspectiva de client, coach si observator, prin rotatie.

Dupa fiecare sesiune fiecare participant va avea ocazia la self-reflection, urmata de grup reflection.

In acest workshop :

 • Vom face practica pe teren, nu vom sta in teorie ;
 • Vom face uz de tehnologie intr-un fel nou care permite captarea contributiei individuale si agregarea instant de la toti participantii ;
 • Vei primi conceptele cheie, concluziile si contributia individuala si de grup imediat dupa incheierea workshopului.

Care sunt resursele si follow-up?

 • Grup WhatsApp dedicat
 • Grup Facebook dedicat
 • Mentoring 1-1 cu Dan 30 minute
 • Webinar la cerere

AGENDA

Agenda Workshop

Inscrie-te Acum!

CE SPUN CLIENTII ?

„Dan a fost de-a dreptul exceptional in a ne ajuta sa identificam si sa adresam principalele bariere care ne impiedicau sa avansam in dezvoltarea noastra,  si sa devenim o organizatie cu o viziune, misiune si valori clare, bine definite si impartasite de toti membri nostri implicati activ in organizatie. Il recomand pe Dan cu cea mai mare incredere, deoarece pasiunea, tactul si capacitatea sa excelenta de coach si facilitator ne-au fost esentiale intr-un moment critic pentru GRASP.  „

– Radu Tatucu, Presedinte GRASP

„Primul lucru care m-a frapat in discutia de inceput cu privire la sesiunea de coaching pe care i-am solicitat-o lui Dan a fost siguranta cu care si-a evaluat rezultatele (pe baza obiectivelor pe care le-am comunicat) pe care eu urma sa le obtin in urma sedintelor de coaching, rezultate cuantificabile in procente, care ulterior, s-au verificat!”

– Florin Leonte, Vice Presedinte, Danco Pro Communication

„Dan are un talent special de a-i face pe oameni sa se simtă in largul lor si sa fie ei insisi. In esenta, Dan m-a ajutat sa rezolv o problema de relationare in cadrul echipei de management, sa imi imbogatesc cunostintele despre mine si sa imi gasesc echilibrul. Pentru mine, Dan este partenerul de coaching perfect. Aceasta atitudine fata de viata, este un exemplu foarte bun si o sursa de inspiratie pentru cei cu care faci coaching.”

– Gauthier van Weddingen, Director General UniCredit Consumer Financing IFN S.A.

„Dupa doua sesiuni de lucru de cate 2 zile, impreuna cu sotul meu si co-fondator Dan Baciu si echipa de management ne-am formulat strategia pentru urmatorii ani. Rezultatele au aparut in timp record: in primele noua luni am crescut numarul de studenti cu 40%, dupa 7 ani de stagnare. La numai doi ani de la program am finalizat si campusul. Colegiul este astazi cea mai apreciata scoala din Romania si in top 4 cele mai bune scoli Cambridge din lume”

– Simona Baciu, Fondator Colegiul Transilvania.

Inscrie-te Acum!

Despre Coach

Dan Mocanu este coach, membru ICF (International Coaching Federation, numar de membru 9003138), a urmat formarea profesionala cu Alain Cardon si face parte din echipa lui de parteneri. Dan are aproape 1000 de ore de coaching cu  proprietari de afaceri, top management si oameni cheie din companii locale si multinationale.

Este absolvent al Facultatii de Fizica din Bucuresti si Case Western Reserve University din Cleveland, OH.

Dan a trait 17 ani in SUA unde a fost inginer si manager la Microsoft Corporation in Redmond, WA si lector de fizica si matematica la colegii din Seattle, WA. Este si muzician, solist de orga clasica.

Inscrie-te Acum!

Join the newsletter

Subscribe to get our latest content by email.

We won't send you spam. Unsubscribe at any time. Powered by ConvertKit