Ep 3 | Alegerile 2020: Cum arata candidatii din Oceanul Albastru?

Ep 3 | Alegerile 2020: Cum arata candidatii din Oceanul Albastru?

În primele 2 episoade ale acestei mini-serii dedicată alegerilor electorale prin prisma strategiei OCEANULUI ALBASTRU – am vorbit despre Imperfecțiunile procesului de votare, în care beneficiarii cu drept de vot sunt irelevanți și despre Oceanul Roșu al candidaților dintre care va fi desemnat câștigătorul.

Acum să vedem cum arată candidații de tip “Oceanul Albastru”.

Candidații (afiliați politic sau nu) din “Oceanul albastru”:

  • coagulează grupuri noi și mari de alegători din electoratul inactiv sau activ, dar nemulțumit
  • oferă o valoare unică și incontestabilă
  • nu se luptă cu concurența, ci o fac irelevantă

Ei sunt adevărații pionieri și inovatori, redefinesc valoarea oferită de candidați și creează o “piață” și o “cerere” nouă în electoratul inactiv sau activ și nemulțumit.

Să numim electoratul inactiv sau activ dar nemulțumit “Non-clienții” ofertei electorale, a candidaților și/sau ai procesului de vot.

Ei seamănă cu non-clienții unui proces de recrutare și selecție – cei neinteresați de ofertă (le convine jobul sau rolul pe care îl au) și/sau de proces (preferă alternative – cum ar fi recomandări sau își găsesc singuri jobul / rolul potrivit).

Cât privește alegerile electorale, iată câteva exemple de candidați care au creat Oceane Albastre în alegeri, care au creat o cerere nouă în electorat și au oferit o valoare unică fără precedent “non-clienților” tradiționali:

No alt text provided for this image

Barack Obama, fostul președinte al Statelor Unite – a câștigat alegerile prin votul independenților și al celor care au mers pentru prima oară la întâlnirile cu caracter politic de “cartier” (eng. Caucus) – sub brandul propriu de „Candidat al schimbării”

Justin Trudeau, Primul Ministrul Canadei – a câștigat alegerile prin voturile tinerilor cu drept de vot, pe care nu-i interesa procesul electoral

Donald Trump – a câștigat alegerile prin voturile celor din mediul rural (ale “americanilor de rând”)

Sunt 3 exemple de ”candidat neașteptat” sau “fără șansă” și care, spre surprinderea oponenților, cu resurse mici au captat un procent important din voturile electoratului inactiv sau activ și nemulțumit adică din „non-clienți”.

Ce îi preocupă pe candidații din Oceanul Albastru?

  • Cum sa iasă din lupta pentru voturi cu oponenții și să facă irelevantă alergarea dupa voturi
  • Cum să creeze o “cerere nouă” in electoratul majoritar nebăgat în seamă, inactiv ori dezinteresat sau nemulțumit de oferta electorală și/sau procesul electoral
  • Cum să creeze un serviciu unic, valoros și accesibil, fără compromisuri sau condiționări de buget și/sau de alte constrângeri sistemice, cu resurse scăzute și într-un orizont de timp redus. Cum să redefinească ce e posibil și realizabil
  • Cum să își direcționeze talentul pe ceea ce contează cu adevărat și, simultan, să elimine și /sau să reducă efortul și resursele investite de facto în campaniile electorale și care nu sunt de folos electoratului

Candidații din OCEANUL ALBASTRU creează noi diferențiatori relevanți pentru non-clienții de azi și fac irelevanți diferențiatorii tipici, costisitori și inutili .

Procesul de design de diferențiatori nu se face pe genunchi, pe repede înainte, nu este un “tertip” sau o “pastilă” ori o repoziționare publicitară din pix, ci un proces riguros, care cere smerenie, curiozitate și empatie.

Avem vreun candidat din Oceanul Albastru?

 În episodul următor vom vedea cine sunt “non-clienții” de azi / viitorii alegători de mâine.

Sunt Dan Mocanu, Arhitect de Inovație în Valoare și practician acreditat în Blue Ocean Strategy. Ajut antreprenorii, proprietarii de afaceri și managerii seniori să conceapă strategii de creștere profitabilă, prin oferte, produse și servicii unice – care redefinesc jocul in industria lor.

STRATEGIA OCEANULUI ALBASTRU democratizează Inovația în Valoare, creează piețe noi și face concurența irelevantă.

Poți afla mai multe aici: https://www.danmocanu.com/

Join the newsletter

Subscribe to get our latest content by email.

We won't send you spam. Unsubscribe at any time. Powered by ConvertKit

No Comments

Post a Reply