Ce inseamna castigul in alegeri?

Vin alegerile, voi merge la vot, si … mi-au aparut intrebari care m-au facut sa ma uit mai atent la subiect.

Privind la alegerile locale din Bucuresti din 2016:

No alt text provided for this image

Au fost 12 candidati si primii doi candidati Gabriela Firea cu 42.97% si Nicusor Dan cu 30.52% au luat 73.49% din voturi.

Primii doi candidati au luat 73.49% din voturi.

Ok. Si?

Castigatorul alegerilor locale, cu 42.97% dintre cei prezenti la vot si cu vot valid inregistrat, a captat de fapt 14.52% din electorat. Diferenta in procente intre castigator si urmatorul candidat fiind de 12.45% cu o diferenta in valoare absoluta de doar 4.79% din electorat.

Castigatorul cu o diferenta de 12.45% din voturi a reprezentat doar 4.79% din total voturi electorat

Privind la nivel de tara, in general 50% dintre alegatorii cu drept de vot merg la vot si daca mergem pe linia castigatorului cu 50% (cifra optimisita) din voturile celor care au votat si cu vot valid, relativ la intregul electorat, castigatorul capteaza doar 25% din electorat.

In companii si organizatii, recrutarea si selectia pentru pozitii cheie este realizata de un grup mic alege pentru toti si procesul de selectie ii face irelevanti pe cei multi.

In companii, un grup mic alege pentru toti si procesul de selectie ii face irelevanti pe cei multi.

In administratia publica, recrutarea si selectia pentru pozitii cheie este realizata prin alegeri democratice organizate pentru cei multi, unde *procesul in sine* este irelevant pentru ei si unde cei putini fac jocurile pentru toti.

In administratia publica, procesul de selectie este pentru cei multi, dar *procesul in sine* este irelevant pentru ei, si aici, cei putini fac jocurile pentru cei multi.

Acelasi rezultat, doua abordari diferite.

In concluzie:

Ce inseamna castigul in alegeri?

  • Procesul este irelevant pentru cei multi pentru ca permite celor putini sa faca jocurile pentru cei multi.
  • Candidatii castiga alegerile cu o minoritate din electorat, cei care au ceva bun si valoros de oferit merita sa se puna in joc.
  • Electoratul poate castiga cu putin daca merge la vot, fiecare vot conteaza: 1 vot pentru candidatul favorit afecteaza 6-7 alegatori care nu se prezinta la vot (5) sau aleg alti candidati (1-2).

Mai departe vom explora lumea candidatilor: cum arata ea, cum fac fata competitiei, pe cine incearca sa capteze si cum?