Ep 1 | Alegerile 2020: Ce inseamna castigul in alegeri?

Ep 1 | Alegerile 2020: Ce inseamna castigul in alegeri?

Lansez o mini-serie de articole care analizează ALEGERILE 2020 în contextul strategiei Oceanului Albastru (Blue Ocean Strategy) – cel mai influent și premiat concept de design de strategie prin inovația în valoare.

În gândirea de tipul Oceanului Albastru creezi o piață nouă și faci concurența irelevantă. Asta înseamnă să ieși din Oceanul Roșu, unde concurența este mare, pieţele sunt cunoscute iar regulile făcute de multă vreme.

Strategia Oceanul Albastru poate fi aplicată inclusiv în politică, cu atât mai mult cu cât în Romania nu există în prezent, strategii inovatoare si de folos pentru electoratul majoritar: partidele și candidații vin cu oferte și strategii similare și neinteresante pentru alegători.

Însă toate astea nu ar trebui să ne împiedice să participăm la alegeri.

Cum să facem cea mai bună alegere?

Să începem cu ce înseamnă, de fapt, câștigul în alegeri pentru candidați.

Așa arată tabloul alegerilor locale din București – 2016:

No alt text provided for this image

Au fost 12 candidați și o prezență la vot de 33,23%.

Primii doi – Gabriela Firea (42.97% din voturile valabil exprimate) și Nicușor Dan (votat de 30.52%) au luat, împreună, 73.49% din voturi.

În context, câștigătorul alegerilor locale din 2016 – București, a captat, de fapt 14.52% din electoratul cu drept de vot.

La nivel de țară, unde cam 50% dintre alegătorii cu drept de vot aleg să voteze, câștigătorul poate câștiga cu doar 25% din electorat.

În procesul de recrutare și selecție din companii pentru poziții cheie, câștigătorul este ales de un grup mic, care decide pentru toți angajații. Prin felul în care procesul de recrutare și selecție este conceput, cei care, în cele din urmă, beneficiază de rezultatul alegerii, sunt din start irelevanți.

Și în cazul procesului alegerilor electorale, deși conceput ca cei mulți să aibă un cuvânt de spus asupra câștigătorului, procesul în sine este irelevant pentru ei.

De ce?

O minoritate din electorat alege candidatul pentru toți.

Procesul așa-zis democratic permite celor foarte puțini să aleagă pentru toți, și demotivează votanții, pentru că rezultatul este absurd.

Procesul este problema, pentru că permite ca un grup mic să decidă pentru toți. Câștigul nu reflecta o alegere democratică.

Faptul că mulți nu se prezintă la vot nu ar trebui să dea șansa să fie ales cel cu voturi care nu întrunește o majoritate electorală. Un proces firesc și democratic ar duce azi la o criză electorală, pentru că nu ar exista câștigători.

Și ar fi rău? 

O astfel de criză ar pune o presiune bună pe politic ca acesta să vină cu oferte electorale solide și relevante pentru cei mulți, pentru o democrație.

Ne supunem unui proces care, în fapt, nu reflectă o alegere democratică.

ÎN CONCLUZIE:

·      PROCESUL DEMOCRATIC al alegerilor electorale este irelevant pentru beneficiarii cu drept de vot

·      CANDIDAȚII – în procesul actual de alegeri pot câștiga cu puține voturi. Așadar, îndrăzniți! Dacă aveți ceva valoros de oferit, participați în alegeri – pentru că puteți câștiga cu puține voturi

·      ELECTORATUL – fiecare vot exprimat decide pentru 6-7 dintre cei care nu merg la vot

Dacă vrem ca reușita în alegeri să aibă valoare, atunci candidații trebuie să câștige alegerile cu o majoritate electorală și să fie relevanți pentru cei mulți, inclusiv pentru votanții inactiv și dezinteresați.

In condițiile actuale, acest tip de candidat ar trebui să aibă o strategie de tipul Oceanului Albastru.

În episodul următor vom explora OCEANUL ROȘU al candidaților: cum arată, cum fac aceștia față competiției, pe cine încearcă să capteze și, mai ales, cum?

Sunt Dan Mocanu, Arhitect de Inovație în Valoare și practician acreditat în Blue Ocean Strategy. Ajut antreprenorii, proprietarii de afaceri și managerii seniori să conceapă strategii de creștere profitabilă, prin oferte, produse și servicii unice – care redefinesc jocul in industria lor.

STRATEGIA OCEANULUI ALBASTRU democratizează Inovația în Valoare, creează piețe noi si face concurența irelevantă.

Poți afla mai multe aici: https://www.danmocanu.com/

Join the newsletter

Subscribe to get our latest content by email.

We won't send you spam. Unsubscribe at any time. Powered by ConvertKit

No Comments

Post a Reply