Cat de Albastru este Oceanul IT din Romania?

Cat de Albastru este Oceanul IT din Romania?

IT-ul este industria “copil minune” din Romania, cu o crestere a veniturilor de la 3,6 B in 2008 la 6.2B in 2014 si cu o cerere promitatoare pentru profesionistii IT din Romania. Tribul IT se bucura de statut, calitatea vietii si proiectii optimiste … dar cat de optimiste ar trebui acestea sa fie de fapt? Cresterea aglomereaza terenul de joc. Deci, cat de albastru este oceanul IT din Romania?
Raspunsul vine cu ajutorul unor instrumente din cadrul Blue Ocean Strategy dezvoltate de prof Kim & Mauborgne de la INSEAD. Analiza reveleaza cresterea in afaceri si inovatia in valoarea in utilitate a industriei.
Blue Ocean Strategy (BOS) este despre crearea de noi spatii de piata in care concurenta este irelevanta. Este atat un „sistem de operare” cat si un „SDK” pentru a dezvolta oferta de valoare „wow” pentru un ocean de cumparatori, la un pret accesibil si la un cost de productie redus. BOS directioneaza energia si resursele spre ceea ce conteaza, eliminand si reducand orice nu aduce valoare.
Un model Blue Ocean de crestere profitabila arata ca un numar mic de companii, sub 14% din totalul de jucatori, revendica 38% sau mai putin din cota de piata a industriei dar si 61% sau mai mult din profiturile industriei (de exemplu, iPhone: cota de piata de 20% si 90% din profitul industriei) Industria IT din Romania in 2014 a avut 16,255 jucatori axati pe 6 tipuri mari de produse si servicii: software la comanda, managementul informatiei, dezvoltare de produse cu licenta, magazine si fabrici de calculatoare si periferice.
In prezent, nici o companie sau grup de companii nu arata modelul Blue Ocean de crestere profitabila. Cea mai apropiata tendinta de crestere Blue Ocean a fost in Retail, in 2008, cand 18 companii, cu cifra de afaceri intre 1-10Million Euro, au avut 35% din totalul veniturilor sectorului lor si peste 55% din profitul total. In 2014, cifrele se erodeaza, neexistand companii care sa depaseasca 35% din venitul total pe sector si 35% din profitul total (613 companii cu cifra de afaceri intre 1-10 milioane € si 44 intre 10-50 milioane €).
Atunci cand este aplicata, Harta Pioneer-Migrator-Colonizator dezvaluie performanta tuturor jucatorilor, de la „first in class”(inovatorii in valoare) pana la „me-too” sau „commodities”. Privind prin acest filtru, descoperim o industrie cu rate de crestere liniare, profituri in scadere si piete concurentiale semnificativ aglomerate.
Harta PMC arata ca valoarea inovatiei se depreciaza in timp, iar in absenta unui nou val de inovatie, se intrevede un viitor concurential sangeros, o „baie de sange”. Numarul companiilor cu venituri mici cresc ca ciupercile dupa ploaie, ceea ce arata ca jucatorii sunt incurajati sa intre pe piata, insa cu produse si servicii greu de diferentiat si care se confrunta cu o concurenta acerba.

Urmatorul Blue Ocean in IT nu va veni din inovatia in tehnologie per se. Noile Oceane Albastre sunt captate printr-o noua oferta de valoare in utilitate (folos), care va duce in mod necesar la crearea de noi tehnologii.
Apps & App Store, nu sunt rezultatul inventarii unei noi tehnologii ci mai degraba tehnologia a trebuit sa fie inventata pentru a oferi utilizatorilor iPhone un mod simplu de a-si personaliza telefoanele si de a crea un spatiu unde programatorii sa isi prezinte si vinda aplicatiile lor oceanului de utilizatori iPhone.
Cine va fi urmatorul pionier in IT? Explorarea incepe la Iasi, in 15 si 16 iulie.
Cine va fi urmatorul pionier in IT? Explorarea incepe la Iasi, in 15 si 16 iulie.
 Legenda hartii:
  1. numarul din interiorul unui disc (sau intre paranteze) = numarul firmelor care contribuie la veniturile si profitul din acest grup special de produse sau servicii: de exemplu, pentru grupul de retail, in anul 2008, numarul 130 reprezinta numarul firmelor care contribuie la veniturile si profitul grupului;
  2. un disc / cerc reprezinta venitul total al unui grup de produs sau serviciu; De exemplu, in 2008, Grupul de retail in sectiunea migratorilor a avut 130 de firme (au adus un venit de 899 milioane de euro), reprezentand 25% din veniturile totale ale industriei IT egale cu 3.640B. Celelalte venituri de grup sunt desenate la scara pentru a reprezenta ponderea veniturilor din intreg;
  3. dimensiunea unui cerc creste cu patratul razei; in cazul in care venitul unui produs sau serviciu a crescut de 4 ori, noua raza este 2x de doua ori mai mare decat cea initiala; (Cresterile mici sunt greu de observat pe acest tip de harta). AirBnB a crescut de 40 de ori, de la 100 M pana la 4B, in 5 ani. De cate ori mai mare este raza cercului nou? (Raspuns: sqrt (40) = 6,32)
  4. profitul este afisat in albastru, ca procent din profitul grupului; de exemplu, pentru grupul de retail in 2008, 130 de firme au adus un venit total de 899 M, reprezentand 49% din grup si 61% din profitul grupului.

Join the newsletter

Subscribe to get our latest content by email.

We won't send you spam. Unsubscribe at any time. Powered by ConvertKit